vrijdag 12 april 2024
Lettergrootte

Onze dirigenten

Dirigent: Jan Mertens

Jan Mertens is geboren in 1968, gehuwd en woonachtig in het Belgische Bilzen. Hij begon zijn muzikale studies aan de Muziekacademie van Lanaken waar hij achtereenvolgens notenleer, dwarsfluit, piano, harmonieleer, saxofoon, Jan Mertensklarinet, zang en jazzarrangementen studeerde.  Daarna studeerde hij Ha-Fa-Bra aan het Lemmensinstituut te Leuven. Vervolgens studeerde hij aan het Brussels conservatorium waar hij zijn eerste prijs dwarsfluit en kamermuziek behaalde en slaagde als uitvoerend musicus. Aansluitend behaalde hij aan het conservatorium te Maastricht zijn praktijkdiploma koordirectie. 

In het dagelijks leven is Jan leraar aan de muziekacademie van Lanaken waar hij dwarsfluit, piccolo en kamermuziek doceert.

Daarnaast is hij dirigent bij De Leudalzangers te Heythuysen, ‘t Maasbrees Mannenkoor, fanfare St. Barbara in Sittard-Sanderbout en staat ook op de bok bij Koninklijke Harmonie St. Hilarius te Bierbeek.

 

Tweede dirigent: Jan Knaapen

Sinds 1973 is Jan Knaapen lid van Zangvereniging Vriendenkring. Begonnen als tweede tenor, zingt hij alweer jaren bij de baritons. Verder zingt hij ook nog geregeld in projectkoren.

Jan zong als kind bij het  knapenkoor van de Hubertusparochie in Blerick. In plaats van het conservatorium koos Jan voor de Pedagogische Academie met muziek als specialisatie. Om zich als dirigent verder te scholen heeft hij lessen gevolgd op de muziekschool in Tegelen en cursussen koordirectie en koorscholing van de SNK (Samenwerkende Nederlandse Korenorganisaties). Jan Knaapen
In 1976 begon Jan met kinder- jeugdkoor de Steyllandertjes. Met dit kinderkoor heeft hij een geweldige tijd beleefd. Hoogtepunten zijn o.a. de Afrikaanse mis, die Weihnachtsgeschichte van Carl Orff, de door Jan geschreven musical, “Het geheim van Maison L’Hiver” en natuurlijk de uitvoering van de kinderopera Brundibár van Hans Krása in de Maaspoort. De Steyllandertjes hebben succesvol aan verschillende concoursen en muzikale evenementen meegedaan. Jan is in 2005 bij de Steyllandertjes gestopt.

In 1989 heeft Jan  een vrouwenkoor opgericht; Vocaal Ensemble Campanella. Van dit koor is Jan tot op heden de enthousiaste dirigent. V. E. Campanella verzorgt regelmatig concerten en laat ook van zich horen bij optredens via Astebleef, als deelnemer aan diverse muzikale evenementen, projecten en concoursen. Het koor heeft in 2005 de Prix Dominique gewonnen.
Bij Zangvereniging Vriendenkring is Jan 2e dirigent. Hij heeft in al die jaren diverse repetities geleid en als dirigent optredens verzorgd.

 

Eredirigent: Cor Dorssers

Op 1 maart 2001 nam  Cor Dorssers uit Swalmen de muzikale leiding bij zangvereniging 'Vriendenkring' te Steyl over van  Pierre Gerits.  Op donderdag 4 juli 2019 – de dag dat de vereniging 136 jaar bestond – werd tijdens het dankje-welkomconcert definitief afscheid genomen van  Cor Dorssers en werd zijn opvolger, Jan Mertens, geïntroduceerd.
In meer dan 300 optredens was hij dirigent van het Steyler Mannenkoor. Een aantal hoogtepunten:

De drie internationale concertreizen die hij met Vriendenkring maakte.
In 2005 maakte Vriendenkring haar zevende concertreis naar Andalusië. Tijdens deze reis viel Cor een bijzondere eer te beurt: ‘Vriendenkring’ en haar dirigent ontvingen na afloop van een concert met het koor ‘Asociación Coral de Sevilla’ in de kerk ‘ La  Anunciación’ de onderscheiding ‘ De Internationale Windvaan ( Giraldillo) voor de koorzang 2005 van Sevilla’ voor de inzet voor de koorzang in Europa.
In 2010 maakte Vriendenkring een concertreis naar Slovenië. Een van de hoogtepunten was de opluistering van de H. Mis o.l.v. Cor in het kerkje van bedevaartsoord Brezje.
De negende concertreis in  2015 naar de Duitse steden Berlijn, Dresden en Leipzig vormde een nieuw hoogtepunt in de 18 jaren dat Cor Vriendenkring muzikaal leidde. De concertreis begon met de opluistering van de  Mis in een volle St.Marienkirche in Dresden- Cotta. Memorabel zijn de optredens in de Gedächtnis Kirche in Berlijn, het spontane concertje in de  wereldberoemde Frauenkirche in Dresden, een optreden op de Brühlse Terasse in Dresden alsmede het concert met het Sonarikoor uit Berlijn in een zeer goed gevulde Passionkirche. Cor Dorssers


Koninklijke onderscheiding
 
In een bomvol Cultureel centrum ´De Haandert´in Tegelen heeft Cor Dorssers op zaterdag 10 oktober 2009 een koninklijke onderscheiding ontvangen. Het lintje werd opgespeld door de toenmalige burgemeester Bruls van Venlo die Cor lovend toesprak. Onze dirigent vierde met een vierkorenconcert zijn 25-jarig dirigentschap van de Mal-Maaszengers uit Belfeld. Gemengkoor A Capella uit Swalmen  en Vivace uit Ittervoort, twee koren die Cor in het verleden muzikaal leidde evenals Zangvereniging Vriendenkring, waren door de Mal-Maaszengers uitgenodigd om Cor’s zilveren jubileum luister bij te zetten.

TV mis.
Op zondag 24 februari 2013 heeft zangvereniging Vriendenkring de rechtstreeks door KRO/ RKK uitgezonden Eucharistieviering vanuit de St. Martinuskerk te Tegelen opgeluisterd.
Het Steyler mannenkoor o.l.v. dirigent Cor Dorssers en aan het orgel begeleid door Ludy Rours, voerde de vaste gezangen uit de vierstemmige ‘Missa in Honorem St. Caroli Borromaei’ van Max Filke uit. Tevens heeft het koor een aantal werken uit de z.g. Russische Mis ten gehore gebracht.

Jubileumconcert 2013
Op 9 november 2013 vierde Vriendenkring haar 130 jarig bestaan met een jubileumconcert. .
Voor een volledig uitverkochte zaal wist het jubilerende koor o.l.v Cor samen met het  ‘Feelingsensemble’ (een deel van Guido’s Orchestra) en de solisten Wendy Kokkelkoren en Martin Hurkens een zeer afwisselend programma  te presenteren met tal van hoogtepunten.

Jubileumconcert 2018
Het laatste jubileumconcert dat Cor dirigeerde was op 14 oktober 2018. Het concert met als gast het Oeral Kozakkenkoor kon als zeer geslaagd worden gekwalificeerd. Voor een zeer goed gevulde Haandertzaal met meer dan 375 bezoekers, beten de Vriendenkringmannen het spits af met een drietal werken waaronder de première van Gwahoddiad, een van oorsprong Amerikaanse hymne uit Wales.

Tijdens de jaarvergadering van 4 april 2018 is unaniem besloten om Cor Dorssers te benoemen tot eredirigent van zangvereniging Vriendenkring. Het voorstel van het bestuur werd met een staande ovatie door de leden ondersteund.

 

Historisch overzicht van de dirigenten van Zangvereniging Vriendenkring:

1 G. Franssen 1883-1884
2 L. Cleophas 1884-1891
3 A. Perry 1891-1898
4 J. Lichtenberg 1898-1910
5 Jac Pennings 1910-1914
6 Jac Jacobs 1918-1923
7 Martin Schmitz 1923-1965
8 Theo Lamee en Jac Doumen 1965
9 Jan Verberne 1966-1974
10 Theo Timp 1975-1976
11 Bert Ramakers 1977-1992
12 Pierre Gerits 1992-2001
13 Cor Dorssers 2001-2019
14 Jan Mertens 2019-

Ledenportaal