• Header Ins
  • Headertegastbij2019
  • Home 01
  • home 4
woensdag 21 april 2021
Lettergrootte

Oeral Kozakken treden op als gasten van Vriendenkring

Bij gelegenheid van de 135e verjaardag heeft het mannenkoor Vriendenkring  het Oeral Kozakkenkoor uitgenodigd in De Haandert te Tegelen voor een gezamenlijke concertuitvoering op zondag 14 oktober 2018. Het concert begint om 15.00 uur.

Vriendenkring – het oudste mannenkoor in de gemeente Venlo- is er wederom in geslaagd een unieke uitvoering toe te voegen aan de langjarige concertreeks getiteld  ‘Te gast bij Vriendenkring’.
Het Oeral Kozakkenkoor zingt een vijftiental liederen uit de Russisch –Orthodoxe liturgie alsook folkloristische werken uit het oude Rusland. Het koor krijgt in binnen- en buitenland een steeds grotere bekendheid, heeft diverse radio en televisieoptredens verzorgd. Het staat nu 25 jaar onder leiding van de bekende televisiepresentator, musicoloog en pianist Gregor Bak, die eerst fungeerde als repetitor, arrangeur en tweede dirigent. Hij neemt ook de begeleiding aan de vleugel voor zijn rekening.
In 1924 richtte de oud-Kozak Andrej  Scholuch jn Parijs het Oeral Kozakkenkoor op. Het boekte aanvankelijk veel successen. Toen dit echter met uitsterven werd bedreigd, blies Nikolai Romanowitz Bessalov  het koor nieuw leven in.
Hij zette het koor in 1974 voort in Nederland  en kreeg alle rechten van het oorspronkelijke regiment officieel overgedragen van Scholuch. Daardoor is dit koor gerechtigd tot het voeren van het regimentswapen. Na het overlijden van Bessalov en Scholuch heeft men steeds onder deskundige leiding de kwaliteit hoog gehouden.
Bij hun optredens transformeren de zangers zich  in stoere kozakken, die de mooiste liederen uit het oude Rusland zingen met solo’s van tenoren en baritons.

Vriendenkring 135 jaar.

Alhoewel men de gasten uiteraard het grootste deel van het concertprogramma  toebedeelt, opent Vriendenkring o.l.v. dirigent Cor Dorssers het programma met enkele werken, waaronder  een arrangement van Hans v.d. Yp als ‘’Grande Fantaisie’’ uit  De Parelvissers  van Georges Bizet met begeleiding aan de vleugel door Ludy Rours.
De uitvoering wordt bij gelegenheid van het jubileumjaar van het Steyler mannenkoor besloten met een gezamenlijk optreden door de Oeral Kozakken en Vriendenkring in de populaire werken ‘Kolj Slawjen’  , ‘Poloesjka Polje’ en ‘Mnogaja Ljeta’.
De entreeprijs bedraagt € 15,00 per persoon. Sponsoren, vrienden van Vriendenkring en leden kunnen één gratis kaart bestellen.

      Klik op een foto om deze te vergroten.


      Ledenportaal