• home 4
  • Home01
  • Home02
  • Home03
donderdag 13 december 2018
Lettergrootte

Cor Dorssers Cor Dorssers, dirigent

Sinds 1 maart 2001 heeft Cor Dorssers uit Swalmen de muzikale leiding bij zangvereniging 'Vriendenkring' te Steyl. Hij nam het dirigeerstokje over van Pierre Gerits. Als kind was Cor Dorssers al verknocht aan de muziek, want al vanaf zijn zevende jaar bespeelde hij het orgel in de kerk van zijn geboorteplaats Reuver en daarna in Swalmen.
Na de middelbare school ging hij naar het Conservatorium te Maastricht en volgde daar lessen voor orgel, piano, blokfluit, zang, schoolmuziek en directie bij Jean Wolfs en later bij Marinus Voorbergh. Hij behaalde hier het conservatoriumdiploma in 1971.

Tijdens zijn opleiding was hij reeds dirigent van een kinder- en jeugdkoor in Swalmen en daarna van een jongerenkoor in Susteren. Korte tijd was hij dirigent van het Reuvers mannenkoor. In 1983 richtte hij in Swalmen het gemengd koor 'A Cappella' op en was hiervan ruim 10 jaar dirigent. Op 1 mei 1984 werd hij benoemd tot dirigent van het Belfeldse mannenkoor de ‘Mal-Maaszengers’, dat zich onder zijn leiding ontwikkelde tot het huidige kwaliteitskoor, op concoursen uitkomend in de afdeling superieur. Van 1987-2001 was hij succesvol dirigent van gemengd koor 'Vivace' te Ittervoort. Daarna verruilde hij dat gemengd koor voor mannenkoor Vriendenkring.

Nog steeds vervult Cor de rol van gepassioneerd muzikaal leider, die op zijn speelse en prettige manier van directie het mannenkoor tot op de dag van vandaag tot bijzondere prestaties weet te brengen. Menig concert maakte hij inmiddels tot een groot succes.  In 2005, 2010 en 2015 leidde hij muzikaal het oudste koor van Groot Venlo tijdens de bijzondere concertreizen naar respectievelijk Andalusië; Slovenië; Berlijn, Dresden en Leipzig. 

Cor Dorssers was tot 2010 als muziekdocent verbonden aan het Valuascollege te Venlo. Muziek is behalve zijn hobby ook zijn beroep, waarvan hij zegt: 'Ik ben blij, dat ik van mijn hobby mijn beroep heb kunnen maken'. 


Jan KnaapenJan Knaapen, tweede  dirigent

Sinds 1973 is Jan Knaapen lid van Zangvereniging Vriendenkring. Begonnen als tweede tenor, zingt hij alweer jaren bij de baritons. Verder zingt hij ook nog geregeld in projectkoren.

Jan zong als kind bij het  knapenkoor van de Hubertusparochie in Blerick. In plaats van het conservatorium koos Jan voor de Pedagogische Academie met muziek als specialisatie. Om zich als dirigent verder te scholen heeft hij lessen gevolgd op de muziekschool in Tegelen en cursussen koordirectie en koorscholing van de SNK (Samenwerkende Nederlandse Korenorganisaties).

In 1976 begon Jan met kinder- jeugdkoor de Steyllandertjes. Met dit kinderkoor heeft hij een geweldige tijd beleefd. Hoogtepunten zijn o.a. de Afrikaanse mis, die Weihnachtsgeschichte van Carl Orff, de door Jan geschreven musical, “Het geheim van Maison L’Hiver” en natuurlijk de uitvoering van de kinderopera Brundibár van Hans Krása in de Maaspoort. De Steyllandertjes hebben succesvol aan verschillende concoursen en muzikale evenementen meegedaan. Jan is in 2005 bij de Steyllandertjes gestopt.

In 1989 heeft Jan  een vrouwenkoor opgericht; Vocaal Ensemble Campanella. Van dit koor is Jan tot op heden de enthousiaste dirigent. V. E. Campanella verzorgt regelmatig concerten en laat ook van zich horen bij optredens via Astebleef, als deelnemer aan diverse muzikale evenementen, projecten en concoursen. Het koor heeft in 2005 de Prix Dominique gewonnen.

Bij Zangvereniging Vriendenkring is Jan 2e dirigent. Hij heeft in al die jaren diverse repetities geleid en als dirigent optredens verzorgd.

Ledenportaal

Het besloten deel is uitsluitend toegankelijk voor leden van het koor.

Geen toegang? Stuur een bericht met uw gebruikersnaam naar:
webmaster@vriendenkringsteyl.nl