Concertreis 2000 naar Ierland.

Nadat er in de maand april  nog twee extra repetities hadden plaatsgevonden, vertrokken zaterdag 29 april 2000 58 zangers, 3 niet-zangers en dirigent Pierre Gerits vanaf  het vliegveld Zaventem te Brussel naar Dublin Airport.. 

Na de landing in Dublin bleken 9 leden, waaronder voorzitter Frans Dambacher, hun  koffer te missen. Dit zorgde voor enkele improvisaties, omdat ook de concertkleding, die Koninginnedag nodig was, ontbrak. Zo liep onze voorzitter op de Nederlandse ambassade in Dublin rond met het witte vlinderdasje van  dirigent Pierre Gerits en de broek van Sef Janssen. Zondagavond arriveerden alle vermiste koffers weer in het hotel.

Absoluut muzikaal hoogtepunt van de reis was het opluisteren van de H. Mis aan het begin van een Tridiüm in een afgeladen St. Mary’s Pro kathedraal te Dublin. Met orgelbegeleiding van Jean-Pierre Steyvers, die later ingevlogen werd, zong Vriendenkring naar hartenlust. Uitgevoerd werd o.a. de Missa Brève van Gounod en het Magnificat van Jan Nieland. Minder geslaagd, door de vrij geringe belangstelling en de abominabele accommodaties (een lager schooltje en een afgelegen kerkje) waren de twee avondconcerten.

Nadat het eerste deel van de week in Dublin was  doorgebracht, verhuisden wij op donderdag naar Galway aan de westkust van Ierland. Excursies naar het natuurgebied ‘de Connemara’ met een bezoek aan de Kylemore Abbey en het kalksteenplateau ‘The Burren’ met de Cliffs van Moher waren de absolute hoogtepunten wat betreft de bezienswaardigheden. Op zaterdag 6 mei arriveerde het hele gezelschap (met alle koffers) weer in Steyl.

( Dit is een deel uit het jaarverslag 2010-2011 van secretaris Marcel van Sas, in het dialect voorgelezen op de jaarvergadering van 26 april 2011)