De historie van het koor 

Op 4 juli 1883 werd in "ut sjoenste plaetske" Steyl uit de toenmalige schutterij "St. Sebastianus" een mannenkoor geboren. Zoals de oude geschriften het vertellen werd het koor opgericht door mannen van 18 jaar en ouder, die bij het uittrekken van de schutterij marsen zongen. Als spoedig vond een groep het zingen belangrijker dan het schieten en zo ontstond "Vriendenkring". Aanvankelijk een "onderonsje" van vrienden, onder leiding van de kerkorganist eenvoudige liedjes zingend na de zondagse Hoogmis rondom de tafel in het stamcafè. Maar al gauw toonden deze zangers een bepaalde prestatiedrang zowel op muzikaal alsook op organisatorisch gebied. De besloten Vriendenkring groeide al spoedig uit tot een volwaardige vereniging, die in de loop der jaren tal van contacten aanknoopte in de eigen regio en het naburige grensgebied.

"Vriendenkring" is het oudste mannenkoor van de gemeente Venlo; haar geschiedenis is nauw verbonden met de historie van de Steylerse gemeenschap waarin "Vriendenkring" steeds een bindend element is geweest. In zijn eerste bestaanshelft ontving het koor regelmatig grote aantallen muziek- en zangverenigingen, die de goed opgezette festivals in Steyl graag bezochten. Reeds bij de eerste lustrumviering in 1888 had een dergelijk evenement plaats. In de loop der jaren kon menige succesvolle uitvoering in eigen plaats en regio of over de Duitse en Belgische grens in de analen worden bijgeschreven.

Het koor kwam meerdere malen verrassend goed voor de dag bij concoursen of op zangersdagen. Na de oorlog gaf men met grote regelmaat concertuitvoeringen welke een opvallende aandacht trokken en waaraan het T. S. O. en bekende solisten medewerking verleenden.
Zo heeft  "Vriendenkring" een groot aandeel gehad in de ontwikkeling en bloei van het muzikale leven van Steyl en Tegelen. In totaal maakte Vriendenkring een negental buitenlandse concertreizen waarvan hieronder een overzicht.

Ook op organisatorisch gebied verwierf "Vriendenkring" in de loop der jaren een uitstekende naam. Jaarlijks wordt onder de naam Steylpromotion een groot evenement georganiseerd waarvan een oltimer treffen met -toertocht een prominent onderdeel is.

Chronologie van de jongste historie

1972 Concertreis Noorwegen
1974 Deelname AVRO-concours
1979 Concertreis Israël
1980 LP "Zingend door Israël" uitgebracht
1983 Ontvangst "Koninklijke Erepenning" van H.M. Koningin Beatrix
1983 Ontvangst "Plaquette in Goud" van de Ver. Ned. Koren
1983 Rechtstreekse TV-uitzending "Missa in Hon. Sti. Servati"
1984 Concertreis Italië met audiëntie bij Z.H. Paus Johannes-Paulus II en ontvangst van de Pauselijke Penning
1989 Kerst-CDuitgebracht
1990 Concertreis Portugal
1992 Aanstelling dirigent Pierre Gerits
1993 Galaconcert b.g.v. 110-jarig bestaan m.m.v. Barbara Carré (sopraan), Margo Kuijpers (alt), Hans Scheijen (bas/bariton) Paul Huijts en Ludy Rours (vleugel) en het Tegels Symphonie Orkest o.l.v. Rien Snoeren
1995 Concertreis Finland
1996 Uitvoering van 'De Gouden Appel' van Jean Lambrechts i.s.m. het 'Maastrichts Mannenkoor' en harmonie ‘Wilhelmina' uit Maastricht
1999 Concert in de Passietijd m.m.v. Angelina Ruzzafante (sopraan) en het Tegels Symphonie Orkest o.l.v. Rien Snoeren. Uitvoering van o.m. Amicitia est (Jef Penders), Invocation en het Requiem van Cherubini.
1999 Deelname aan het Euregionaal Festival in Maastricht
2000 Concertreis naar Ierland.
2002 Deelname aan het Chorfestival in Braunsrath (Duitsland)
2003 Jubileumconcert b.g.v 120-jarig bestaan. Uitgevoerd werden o.m. delen uit Verdi's 'I masnadieri'
2005 Concertreis naar Spanje (Andalusië)
2008 Jubileumconcert b.g.v. 125-jarig bestaan m.m.v. Karin Koenen (sopraan), Nard Reijnders en zijn consort, Arno Adams (dialectzanger), Ludy Rours (piano), Indonesisch danstrio uit Wahana Dansgroep o.l.v. BoyTahalele en Vriendenkring o.l.v. dirigent Cor Dorssers
2009 Organisatie Steylpromotion 2009 met de 10e editie van het Oldtimertreffen (7juni)
2010 Van 1 t/m 7 mei heeft Vriendenkring haar achtste concertreis gemaakt.Reisdoel was Slovenië.
2012 Onder leiding van Joost Smeets, gastdirigent van het Tegels Symphonie Orkest en Cor Dorssers, dirigent van zangverening Vriendenkring werd op zondagmiddag 25 november een prachtig Galaconcert gepresenteerd aan het publiek in een volledig uitverkochte Haandertzaal. Solisten:sopraan Maartje Rammeloo en tenor Uroš Petrač
2013 Concert b.g.v. 130-jarig bestaan met medewerking van Guido Dieteren, Wendy Kokkelkoren en Martin Hurkens, de winaar van 'Hollands Got Talent'.
2015 Negende concertreis naar de Duitse steden Dresden, Leipzig en Berlijn.
2018 Concert b.g.v. 135-jarig bestaan met medewerking van het Kozakkenkoor uit Den Haag.
2019 Aanstelling nieuwe dirigent Jan Mertens
2019 Zangvereniging Vriendenkring neemt donderdag 4 juli – de dag dat de vereniging 136 jaar bestaat - tijdens het dankje-welkomconcert definitief afscheid van dirigent Cor Dorssers en introduceert tevens zijn opvolger, Jan Mertens.
2021 Vijf maart 2020 vindt de laatste repetitie plaats van zangvereniging Vriendenkring om vervolgens pas met het hele koor terug te keren in zaal Vriendenkring op 9 september 2021. Dit alles t.g.v. de coronapandemie.
2023 “Te gast bij Vriendenkring” concert t.g.v. het 140-jarig bestaan m.m.v. het Horster mannenkoor, de Leudalzangers uit Heythuysen en Fanfare St. Barbara uit Sanderbout-Sittard, allen onder leiding van Jan Mertens..

 

 

Klik op de afbeelding om te vergroten